Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Novi Sad
16.12.2019.
14:37 > 14:49
Nacrt Plana detaljne regulacije (PDR) Podbare predviđa veliki deo ovog naselja kao "zonu izgradnje", što znači da će mnogi postojeći objekti biti srušeni.
  • cuca

    19.01.2020 11:32
    Mene zamima Sumadijska ulica.Ostsle su dve kuce samo dali ce se rusiti?
  • Ksena

    16.01.2020 20:02
    Lako je pisati
    Lako je pisati komentare ovde, ali sto se niko ne organizuje i da svi izadju na ulicu, da se uradi protest, i da se trazi zastita podbare u smislu i spratnosti i parkinga i zelenila
  • Stojanov

    09.01.2020 22:36
    Foto: Veliki deo Podbare posta
    Vlasnica sam gore pomenute "trscare" . Na predlozenom planu moje celo vlasnistvo je satirano crvenom bojom ! Jedino na sirem podrucju . "Trscara" je u "dosta dobrom stanju" navodi autor teksta . Drzavna institucija koja se bavi kulturno-istorijskim spomenicima je poslala dopis Gradskoj upravi za urbanizam izgradnju i gradjevinske poslove da na Planu naznace ceo moje vlasnistvo za "zasticeni kulturno istorijski spomenik" Posto meni ne pada napamet da postanem eksponat u kulturnom spomeniku , decidirano porucujem gore pomenutoj instituciji da i ne razmislja da me "zastiti" . Decenijama obnavljam trscani krov , krecim , podzidavam naboj o svom trosku . Celo to vreme grad nije dao jedan jedini dinar.
    Izuzetno nekulturni postupak doticne institucije ogleda se u tome da me nisu konsultovali , poslali dopis , posetili ... Nacinom dekreta oni odlucuju sta ce moja imovina biti. Ovim putem im porucujem da cu ja i dalje o svom trosku uredjivati kucu pod trskom jer je volim kao moju dedovinu ali ako se budu drznuli da je stave pod " zastitu" , krov cu zameniti crepom . To ce biti njihova krivica a ne moje. Do tada neka razmisljaju o "trscarama" u ulici Kraljevica Marka .
  • Realista

    20.12.2019 09:08
    Realnost
    Lepo je što se grad razvija, ali nije u redu da se smanjuje kvalitet stanovanja.
    Nemam ništa protiv izgradnje, ali ako se pravi zgrada "investitor" treba da obezbedi sledeće:
    - po jedno parking mesto za svaki stan koji prodaje,
    - treba da obezbedi prostor u prizemlju objektu za smeštaj biciklova veličine koja omogućava smeštaj po jednog bicikla za svaki stan
    - treba da obezbedi prostor u prizemlju objektu sa tekućom vodom za spremaćicu, a ne da ona zvoni po stanovima da bi joj neko dao vode, kao ne bi morala da tegli po celom gradu kantu i metle, kako bi mogla da se presvuće.
    - treba da obezbedi merenje potrošnje vode za svaki stan
    - treba da uradi vrt u dvorištu, uredi zeleni deo.
    - treba da obezbedi pravi prilaz invalidima, a ne neke strme gde ti treba planinarska oprema.
    - zgrade treba da se grade tako da gradjani imaju koliku toliku privatnost, a ne da mora da ima spuštene roletne. Potrebno je odgovarajuće rastojanje izmedju objekata.
    - ako gradi zgradu na ulici tj. bulevaru treba da misli o buci i da stavlja prozore sa debelim staklima koja manje prenose buku.
    Ima puno toga šta se ne poštuje zarad zarade investitora.
  • Podbarac_Gunduliceva

    18.12.2019 11:19
    za Bojana sa podbare
    E sada, kada bi stvarno postojao Bojan iz Gunduliceve ulice pa da ti poverujem, tvoja logika nije losa, ali NAJLAKSE je prodati / dati investitorima ono sto TI nisi zaradio nego nasledio, a sada da li treba komentarisati danasnje investitore to je vec druga tema.
  • Dragan

    18.12.2019 11:02
    JUG BOGDANA
    Poslednja je prilika da se stane na put BETONIRANJU podbare.
    Urbanisti kad tad ćete odgovarati za svoju ne stručnost, ako ostane ovakva investitorska
    Urbanizacija, bez javnih površina, bez zelenila, bez mesta za igranje DECE…
    Molim vas dozovite se pameti i uradite stručno PDR.
    Buduće generacije će vam biti zahvalne.
  • Alexa

    17.12.2019 17:01
    Crvena haringa
    Realnost je da se kroz građevinu peru pare balkanskih narko klanova čiji bosovi su u Južnoafričkoj republici. Dodara je njihov eksponent, i on ovde tim novcima gradi zgrade, čiji su stanovi prodati dok još ni stare kuće nisu porušene, a kad se zdrada izgradi, stanovi prazni. Zlatibor i Kopaonik su isto mesta na kojima se ova metoda obilato koristi. Na podbari, u tim zgradama će da žive bivši vlasnici kuća, njihova deca, podstanari, po koja familija sa bebicom, u kreditu do guše za taj stan a pola zgrade će biti prazno a svi stanovi prodati.
    Ne mrze oni travu i drveće, jednostavno, operacija je tolika da je urbicid jednog grada kolateralna šteta. A pošto nije njihov grad, a i u takvim su mogućnostima, potpuno prihvatljiva šteta.
  • Alexa

    17.12.2019 16:24
    Crvena haringa
    Realnost je da se kroz građevinu peru pare balkanskih narko klanova čiji bosovi su u Južnoafričkoj republici. Dodara je njihov eksponent, i on ovde tim novcima gradi zgrade, čiji su stanovi prodati dok još ni stare kuće nisu porušene, a kad se zdrada izgradi, stanovi prazni. Zlatibor i Kopaonik su isto mesta na kojima se ova metoda obilato koristi. Na podbari, u tim zgradama će da žive bivši vlasnici kuća, njihova deca, podstanari, po koja familija sa bebicom, u kreditu do guše za taj stan a pola zgrade će biti prazno a svi stanovi prodati.
    Ne mrze oni travu i drveće, jednostavno, operacija je tolika da je urbicid jednog grada kolateralna šteta. A pošto nije njihov grad, a i u takvim su mogućnostima, potpuno prihvatljiva šteta.
  • aufiderzen

    17.12.2019 14:37
    Koliko vidim po mapi "park" će da grade na mestu Parking servisa iza lukoil pumpe. Gde će onda Parking servis da izmeste?
  • Liman

    17.12.2019 11:25
    ?
    Zaštićene trščare , to mi nešto poznato
  • ex chapman

    17.12.2019 10:01
    TRG Save Vukosavljeva
    nije nikakav trg nego okretnica za autobuse. jel cete tu da pravite park? alal vera
    Chika Jova je rekao - gde god nadjes ZGODNO mesto… a ne bilo koje mesto!
    ali ne - na zgodnim mestima moraju da niknu zgradurine koje ce jedna drugoj da zaklanjaju sunce, bez parkinga bez zelenila - pa da se i u tom kraju napravi jos jedna Detelinara.
    a da park treba to se slazem, ali tamo gde stvarno moze da bude park, a ne ova providna laz koja vredja inteligenciju.
    i jos za odusevljene podrepase - koliko vidim iz opisa, znacajan deo te "zone za izgradnju" je ranije ove iste godine proglasen za "zasticenu kulturno-istorijsku celinu"!
    sve je po staro - gradi se divljacki da bi se krvavi novac sto pre oprao a poremeceni narod gurnuo u duznicko ropstvo ili u kmetovshtinu! MOJU kucu necu nikad prodati - iako se u nju necu vise vracati! ostace makar taj delic starog "Almaskog kraja" - isti takvi nepismeni su nas zastitli kao Almaski kraj - sad ce njima slicni da rus. ajd u zdravlje RADNI NARODE!

    "ja moram da razumem - kako da razumem!?"
  • Djole

    17.12.2019 09:27
    Vec je haos
    Na Podbari je vec haos, a gradska uprava samo gasi vatru.
    Provozajte se ulicama Podbare i prvo sto je nemas gde da se parkiras!?!
    Prosetajte Podbarom sa decom i necete naci zelenu povrsinu ili igraliste za decu.
    I ono malo zelenih povrsina je ispisano i usrano od strane kerova...
  • Rade

    17.12.2019 08:41
    Druga perspektiva
    Mi smo imali kuću u Almaškom kraju. Jedva smo je prodali za 500e/m2. Prodali smo je zato što su računi za grejenje bili ogromni, zato što za ulaganja koja su bila potrbna nismo mogli da zaradimo, zato što smo bili "sebični" pa nismo hteli da naše dete udiše vlagu niti da mu se sruši krov na glavu.
    E sad, uzimajući sve ovo u obzir i pošto svi znamo da država neće ništa uraditi po pitanju ovakvih objekata u skorije vreme, molio bih sve mudice zaštitare da se organizuju, skupe pare i pomognu ljudima koji žive u ovakvim objektima u njihovoj sanaciji. Ili neka se lepo menjaju kuća pa nek oni odžavaju zaštićenu zgradu.
    Put your money where your mouth is.
  • Coja

    17.12.2019 08:31
    Za pićuku i ostale zavidnike
    Vi izgleda niste ništa postigli živite verovatno u stanovima roditelja koi su im komunisti dali i sada plujete na svakog ko istrguje nesto jer vi nemate šta da trgujete. Za vašu informaciju i dunaska i jovina ulica će se rušiti objekti koi su stari biće identično izgrađeni sa par etaža više. Blago nama kvadrat nam sada vredi 1500eur dok vi nemožete ni 1000eur da dobijete. A ko želi da živi u 20ili19 veku neka ide na selo jeftine su kuće ima zelenila i parking. Zato tišinaaa
  • Bojan

    17.12.2019 08:20
    Bojan
    Ja sam sa podbare u gundulicevoj posedujem kucu od oca. Plata mi je 52000din imam dvoje dece zena neradi. Nudili su mi 130000eur za kucu ja je nisam prodao veliki je to novac ali kad hoces da kupis nekretninu nije nista. E hvala investitoru dobio sam dosta kvadrata i deci obezbedio nove stanove i sebi i jos imam da rentiram. Svaki covek gleda da obezbedi porodicu nabolje dasam prodao izgubio bih dosta. Zato svima koi zive na podbari,temerinska salajka neprodajte za kes predvidjeno je dase gradi sve do najlon pijace. A ovi koi lupetaju o nostalgiji nisu ni sa podbare nego im je krivo sto su pod kreditima ili starim stanovima koi niko nejce da kupi. Ljudska ljubomora je cudo.
  • Boban

    17.12.2019 07:30
    Stara ili nova
    Potpuno mi je svejedno da li je stara nova ili je nova ustvari stara ali složićemo se da ogromna većina za pojam Nove Detelinare smatra deo od Branka Bajića pa severno do Kornelija Stankovića.
  • podbarac

    17.12.2019 01:37
    Samo gradi , umesto svake kuce da nikne zgrada.
    beton beton samo beton
  • Shime

    17.12.2019 00:34
    Biće to jedno preljepo mesto za žuvot... bhauhahahahhahhahhaha
  • Danilo

    16.12.2019 23:55
    @OsobaM: Ovo ce da bude park za sve te ljude?!

    Pa neće svi odjednom tamo da idu, nego će se napraviti raspored, svakog dana druga zgrada po sat vremena šetanja u krug, pa onda nazad u ćeliju da gledaju Farmu.
  • Danilo

    16.12.2019 23:51
    Upozorio bi građane na skriveno zlo koje vreba iz urbane sredine a što se zove gradski park. Molim graditelje da slučajno ne dozvole izgradnju neke poljane ili nedajbože parka. A ako se takva ideja ipak rodi tu je urbanizam da je suzbije.
  • /

    16.12.2019 22:38
    /
    pazi botove, kao jedva cekaju
    ne bi zavrnuli rukave, izolovali, dogradili za tu decu koju spominju. da imaju dvoriste sa travom i da vide nebo

    niste vi podbarcani. ne umete ceniti to sta imate
  • Pićuka

    16.12.2019 22:26
    "Ovim cu resiti i obezbediti sebe i decu". Ovo sve kazuje. Generacije nesposobnih pristaju na sve zarad svog dupeta. Novi Sad postaje "urbana" selendra,
  • belo

    16.12.2019 21:15
    Samo nek su beli listici zadovoljni ucinkom. Zahvaljujuci njima nemamo vise dilemu manje zlo vece zlo. Izabrali smo zajedno veliko zlo i zivecemo ga jos godinama.
  • Coja

    16.12.2019 21:04
    Coja
    Nevidim nista lose u ovome licno ja sam sa podbare treca generacija imam kucu punu vlage i ostalo. Ovim cu resiti i obezbediti sebe i decu. Kada bi zaradio cetiri stana i lokal ovde nikada od postenog rada. Mnoge porodice su se spasile bede i pristojno obezbedili svoje porodice putem ove trgovine. Staro se rusi novo se gradi uvek je bilo i bice verujem dabi svi vi koi ostavljate komentare ovim putem sve dali da imate neku nekretninu koju bi utrostrucili zato bih vas molio da nelupate gluposti. Pa nebi ni mesec dana izdrzali u kucama koje su na podbari. Hvala.
  • @JA

    16.12.2019 20:26
    Pa cela Srbija, a i Bosna. Jedino ce u ns i bg biti stanovnistva, ostalo ce ostati prazno. Dolaze konvojima i ne prestaju.
  • Fuj!

    16.12.2019 20:04
    Kontam da je rodjama dogorelo do nokata, vec su ispunili svaki travnjak, svaku ulicu zgradurinama, pa sad navaljuju na jedini deo gde jos nisu harali! Ajd' da se kladimo da ce na kraju stradati i katedrala, jer ce mozda Dodiku pasti na pamet da i tu sagradi "palatu"!!!?
  • :/

    16.12.2019 19:13
    -
    @boban

    Mislio je na staru detelinaru. Onaj deo koji svi zovete "nova", je u stvari stara, jer je prva nastala.
  • Limanac

    16.12.2019 19:09
    Podrška za Podbaru!
    Podbarčani, ne dajte se!
    Samo složno protiv sns pošasti, do pobede!
  • Milan

    16.12.2019 18:37
    Igra asocijacija
    Grbavica
    Detelinara
    Podbara...
    ---------------------
    Brazilska favela.
  • novosadjan

    16.12.2019 18:33
    lokali
    Novo Naselje vrvelo je od lokala ispod stambenog prostora, ljudi pozatvarali lokale i male uslužne trgovine i to sada zvrji prazno. I dalje se projektuje spratnost stim da u prizemlju budu lokali, na Novoj Detelinari, Grbavici i sada na Sajlajc i Podbari. Ko će tu sada da otvara male trgovine? Kome trebaju toliki silni lokali koji već na pobrojanim lokacijama zvrje prazni?
  • Lotre

    16.12.2019 18:31
    @Boban
    Ispravka ispravke:
    Danasnja Nova Detelinara je ustvari Stara Detelinara, a ovo sto sad zovemo Stara Detelinara je negdasnja Nova Detelinara.
    Priznajem, zbrka je skroz blesava, ali sami smo je napravili :D
  • BELENYI

    16.12.2019 18:29
    SSSSSS
    Sve više i više , tačnije, iz dana u dan - da ne kažem iz sata u sat - me oduševljava građevinska mafija !! Pa ovo je potpuno i totalno ugrobarivanje onoga što se nekad zvalo Novi Sad ! Urbocid prve klase !!!
  • BV

    16.12.2019 18:28
    ?
    Boban16.12.2019 • 16:54
    Nova Detelinara
    @wnj
    Sve u redu, samo jedna ispravka.
    Stara Detelinara je koliko toliko sačuvana i prepuna zelenila, verovatno si mislio na urbanistički zločin na Novoj Detelinari.
    Nije mnogo bitno ali čisto da ne bude zabune.

    Cemu ispravka? Dobro je rekao. Pojam "Nova Detelinara" je ona severna (do Avijacije) sa starim zgradama, zelenilom i parkinzima, a "Stara Detelinara" je ona juzna, (do sajma) gde su do skora bile kuce. Mada je u skorije vreme, zbog izgradnje, naziv nezvanicno obrnut.
  • Podbarac

    16.12.2019 18:19
    Podbarac
    Jedva čekam već smo pregovarali sa dva investitora ko da više njegovo je. Kad bi ja zaradio pet stanova i lokal "nikada". Ovo je normalno novo menja staro pa cela podbara je pod vlagom a i interes je pre svega. Ako se uželim zelenila odoh u šumu mnoge porodice su se spasile bednog života rušenjem. Ja sam rođen na podbari kao i moj otac i deca ako je nekom žao podbare evo ja mu dajem kuću sa dvorištem garažom a on meni novih pet stanova i lokal i neka uživa u vlagi. Vi duše brižnici lako je pisati iz toplih stanova e sada malo i mi dase ogrejemo.
  • Stanoje Zoranovic

    16.12.2019 18:07
    Korupcija
    Još jedan dokaz zašto nas je svetska banka stavila pod lupu zbog korupcije u gradskim upravama i javnim nabavkama.
  • Inspektor Višekruna

    16.12.2019 18:00
    Pazite
    Pazite za koga glasate. Na lokalu uvek glasam za onoga ko se protivi urbanističkom terorizmu, i glas mi se obično raspe!
    Na lokalu nema bitnije teme od ove!
  • Dejan

    16.12.2019 17:58
    Ko je glasao za ove (ili nije izasao je NEMA za koga) nema pravo da se buni ni milimetar. Koliko god da je doslo brdjana niko ne moze da me ubedi da su vecina a to znaci da je dobar deo "starosedeoca" ili bio zauzet nedeljom ili je glasao za brdjane. Sve u svemu,sta ste birali to ste i dobili. Isto kao i Beograd.
  • комша

    16.12.2019 17:41
    Ко купи стан ту, тај је тешки мазохиста...
  • Opsta

    16.12.2019 17:15
    Ludnica
    U normalnom svetu grad se siri prema spolja a jedino kod nas ruse stari centar i trpaju se jedni drugima na glavu...bez reda i repa...neukusno,nemamsko...cisto otimanje para
  • Filip

    16.12.2019 17:04
    Rasulo!!
    Doci cu 16. januara sa kamerom da snimim tog urbanistu koji ce odgovarati na moja pitanja.
    Ovo je samo kreten mogao da projektuje!
  • Boban

    16.12.2019 16:54
    Nova Detelinara
    @wnj
    Sve u redu, samo jedna ispravka.
    Stara Detelinara je koliko toliko sačuvana i prepuna zelenila, verovatno si mislio na urbanistički zločin na Novoj Detelinari.
    Nije mnogo bitno ali čisto da ne bude zabune.
  • JA

    16.12.2019 16:42
    Zgrozen
    Jos malo pa na svakog stanovnika u Novom Sadu bar 5 stambenih jedinica. Ko ce u tim stanovima boraviti, pita li se neko??
  • Maksa

    16.12.2019 16:39
    Tooo!!!Ruši staro jezgro grada i daj što više zgrada!!!
    Bagro neopevana
  • anonym

    16.12.2019 16:29
    Na nekim bulevarima imamo prilicno siroko ostrvo po sredini prekriveno travom, negde cak i drvecem. Dodati kiosk sa kokicama i eto nama lepog parka. Sve se moze kad se hoce...
  • kimi

    16.12.2019 16:25
    bio jednom jedan grad zvao se
    Novi Sad

    Dovoljno sam mator da cu barem uvek moci reci da sam nekada ziveo u Novom Sadu .. ovo danas je sve, samo ne taj Novi Sad, kako u urbanistickom ,tako i u svakom drugom smislu.
  • Nikola

    16.12.2019 16:10
    Pljačka
    Zamajavaju nas planovima i kratkim rokovima ,a čim donesu plan i Galens uđe u vlasništvo biće tu i solitera i svega drugog - krenuli su mafijaši da dokusure i Podbaru kao što su bukvalno pregazili Grbavicu, deo centra i Detelinaru. Posle neko kaže NS bio lep i potpuno je u pravu. Kao da nije dosta bilo sedmospratnica, a sme 4 sprata koje su se gradile do sada. Sve je malo a opet tužno, jer niko u grob ne može odneti niti može mafijaš da tzv zaradii koliko njegova deca mogu u nos da stave...
  • Mare

    16.12.2019 16:03
    Samo profit
    A parking i parkovi? Ovde ni trotoar nemamo svuda kako treba, a kad se gradi zgrada trči putem i nadaj se najboljem. Omiljeno mi je kad vidim da radnici koji su tu da rade na izgradnji zgrade regulišu saobraćaj ispred jer se pumpa beton i tako danima. Baš jedan uredjen sistem onako za pohvalu. Ma bitno da investitori zaradjuju.
  • Ns

    16.12.2019 16:02
    Šta čekate sa Dunavskom i Zmaj Jovinom? A tek Tvrđava, to bre staro 300 godina. Ruši to i pravi Novi Sad na Galensu
  • DSA

    16.12.2019 15:49
    Sve u svemu ništa značajno. Najsmešniji deo je plan parka/šetališta koje sve ukupno možda ima površinu 100 m2. Sve ostalo što je u tekstu je manje/više već stanje stvari.
  • /

    16.12.2019 15:42
    /
    kao sto sam rekao,
    ovi ce tek u odlasku napraviti stete kakve jos nisu uradili
  • x

    16.12.2019 15:39
    y
    rade nam šta hoće.
    mi pasemo, poneki i blejimo.
  • podbarka

    16.12.2019 15:31
    parking
    Nije mi jasno kome je smetao plan za izgradnju parkinga iza toplane...verovatno pametnjakovićima koji nisu s Podbare ili nemaju automobile.
  • Mile

    16.12.2019 15:30
    Uvucite po 15 metara sa obe strane građevinske linije u odnosu na postojeće da ne bi opet imali klance.
  • pera

    16.12.2019 15:22
    ostalo im je jos malo, sto pre treba poceti sa novom akcijom gradi i ugradi (se)
  • wnj

    16.12.2019 15:16
    Unistili ste...
    Uništili ste Grbavicu i Detelinaru, a sada krećete i na Podbaru sve zbog investitora koji vas podmazuju... Kada me neke obaveze nateraju da odem na Grbavicu ili do stare Detelinare nije mi dobro, nigde ni drveta, ni parkinga, koncentracija ljudi na malom prostoru kao u Tokiju.
  • Osoba M

    16.12.2019 15:03
    https://www.google.com/maps/@45.2637738,19.8503565,3a,75y,20.09h,74.17t/data=!3m6!1e1!3m4!1sxe6W7B2YCGU5VVZXbG-JxA!2e0!7i13312!8i6656

    Ovo ce da bude park za sve te ljude?!
  • bulja

    16.12.2019 15:00
    država bulja
    Podbarci, spremite se za veliko pranje bulje u narednim godinama.....
  • oklen city

    16.12.2019 14:59
    Niču dodikare, a profit završava u "bratskim" brdskim međeđama.
  • Libe De NS

    16.12.2019 14:56
    Ludnica
    Novi Sad ubrzanim koracima srlja u grad ludnicu od saaobraćajnog haosa, haosa nedostaka parking prostora i nehumanih uslova života! I zato Novi Sade moj voljeni rodni grade kojem su tuđinci i korumpirani iščupali dušu uskoro se pozdravljamo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna